Ugrás a tartalomra

Fadd-Dombori

egykor.hu küldte be March 31, 2011 időpontban
Hely/kategóriák

Fadd nagyközség Tolna megyében, a holt-Duna partján található. A Duna völgyében fekvő településtől néhány kilométerre terül el a közkedvelt üdülőtelep, Fadd-Dombori. A 11 km hosszú holt-Dunaág adta lehetőségeket felismerve kezdték el az 1960-as évektol az üdülőtelep kiépítését: a Volent öbölben és Fadd-Domboriban.

Az '50-es években Domboriban, a jelenlegi Gyermek és Ifjúsági Tábor területén egy KISZ-es sátortábor működött. Ez a tábor csak idényjellegű volt, nélkülözve a megfelelő infrastrukturális hátteret. A hely egyre népszerűbb lett és e népszerűség miatt felvetődött a gondolat, hogy a tábort Faddon, a Duna partján kellene tovább üzemeltetni, de már nem sátrakban, hanem állandó épületekben, hiszen a község adottságai hasonlóak Domboriéhoz, azonban az infrastrukturális feltételei jobbak.

1969 Megnyílt a Tolna Megyei Idegenforgalmi Hivatal Hullám bisztrója. És megjelent az első magánvállalkozó is, aki pecsenyesütőt üzemeltetett.

1978-as adat:
Fadd község a dohány és paprika hazája, de terményein kívül ma már a faddi holt Duna- ág mellett épült üdülőtelepéről is híres. Kivalóan alkalmas fürdésre, vízisportokra, üdülésre, pihenésre a Duna-ágnak ez a keleti csücske. Horgászáshoz a Hullám-kempingben váltható horgászjegy. Szállást a Tolna Tourist biztosít a Hullám Szállóban, motelban, faházaiban (180 ágy, 2-3 ágyas szobák). A kempingben kijelölt táborhelyek vannak, sátorverés lehetséges.

1979: 430 egyéni és 42 vállalati üdülő található az üdülőtelep területén. Csúcsidényben naponta 10. 000 ember is megfordult Domboriban. Kezdeményezték az üdülőhellyé nyilvánítást.

1990: Fadd nagyközség tanácsa április 1.-i hatállyal Fadd-Dombori elnevezéssel üdülőhellyé nyilvánította Dombori hétvégi házas telepet. 623 magánüdülő és több mint 50 vállalati üdülő tartozott az üdülőhelyhez. A szolgáltatásokat magánvállalkozók végezték. ABC, 4 étterem, illetve bisztró, 14 büfé gondoskodott az ellátásról. A folyó Duna partján 84 férőhelyes halászcsárda üzemelt, mellette 5-600 férőhelyes kempinget nyitottak. Új pavilonsor épült, a központi strandnál 6 kisebb üzlettel. Egy magánvállalkozó 10 faházból álló kis üdülőtelep építését kezdte meg Motel Club Dombori néven. A központi strandot fizetővé alakították és bekerítették. A jegyárak, felnőtt 10 Ft/nap, gyerek 5 Ft/nap volt.

Cím

Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok