Ugrás a tartalomra

MÁV tisztviselő házak

multbanezo50 küldte be April 15, 2014 időpontban

1912. év nyarára készült el Jeney Ernő - a vasút által gyakran foglalkoztatott - műépítész késő szecessziós terve, a MÁV Budapest-Szent László úti lakótelep épületegyüttesére.

A franciaudvaros tömb a Szent László utcáról nézve 3 épületet és 2 udvart, a az egykor névtalan (ma Tatai) utca felől 4 épületet és 3 udvart mutat.

A lépcsőházakba minden udvarról be lehet menni, és onnan átjutni a túlsó oldal főbejáratához.  A házcsoportok szekcióit keskeny átjárók kötik össze. A főhomlokzat előtti előkertet rózsabokrok színesítik.Előttük régen fakerítés húzódott, melyet mára egyszerű kovácsoltvas korlát váltott fel.

A manzárdtetők pártázatán és az ablaksávok között a gazdag, virágmotívumú díszítés ma már igen megkopott és sok helyen hiányos. A lábazaton használt terméskő burkolat viszont még így 100 év távlatában is jó állapotban van.

A II. világháborús sérülések maradandó hiányosságokat okoztak (az 1946-os helyreállítási tervek tanúsága szerint).  Ekkor távollították el végleg a két, templomtoronyszerű hegyes, vörösréz bádogborítású tornyot és a  pártázatok széléről a MÁV-jelképes földgömb díszeket.

A bérházcsoportban hivatalnoki, altiszti szolgálati lakásokat alakítottak ki. A földszinti és emeleti lakások többsége szoba-konyha volt, de háromszobás lakásokat is terveztek előszobával és mosdófülkével. Érdekes megoldás viszont, hogy tömbönként 4 közös fürdőcsoportot hoztak létre a munkások számára.

A bérházcsoport belső kialakítását tekintve az A és C épületrészben egy-egy óvóhely állt a lakók rndelkezésére. A pinceszint a Szent László út felől annyira kiemelkedik, hogy üzleteknek és alagsori otthonoknak is helyet biztosított.

Egy 1952-es tervben olvasható, hogy a 143-as ház alagsorában, a Dolmány (régen Agyag) és a Szent László utca sarkán tanuló-otthon működött. Itt két hatalmas háló-, egy tanulószoba, két felügyelő szoba, valamint konyha, mosdó, és closet állt a tanulók rendelkezésére.

 

Forrás: http://lasdbudapestet.blogspot.hu/

A rendszerváltás után megszűnt a szolgálati lakás funkció és a háztömb jelenleg társasházként működik, részben önkormányzati, részben magántulajdonban.

Cím

Szent László út 139
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok